Tips om een spel te ontwerpen

De knoop is doorgehakt, nu weet je het zeker, je gaat een spel ontwerpen! 

Zoveel leuke ideeën, maar waar te beginnen? Hieronder tips van onder andere 999 Games, één van Nederlands beste spellenmakers.  

Tips om een spel te ontwerpen

HOE MAAKT 999 GAMES EEN SPEL

999 Games maakt spelletjes als Beverbende, Regenwormen, Halli Galli en nog veeeeeeel meer spellen.

Ze hebben een eigen YouTube kanaal met speluitleg video’s maar vooral een 4-delige serie die gaat over het maken van een spel. Heel leuk om naar te kijken! Hieronder de linkjes ter inspiratie!

Maxim, bedacht toen hij 8 jaar oud was zijn spel maXimaal.

Maxim – toen 8 jaar – vond het oefenen van de tafels heel saai. Hij bedacht een spel om het leuk te maken: maXimaal maaltafels. Je leert er de tafels mee oefenen op een leuke manier. In 2021 werd zijn spel Speelgoed van het Jaar in België in de categorie ‘educatief STEAM’. Maxim behoorde in 2022 ook in Nederland tot de winnaars; hij heeft de aanmoedigingsprijs voor nieuwkomers gewonnen!

Er zijn inmiddels al meer dan 60.000(!!) maXimaal spellen verkocht.

Waarom bedacht Maxim de spellen? 

“Ik zat op mijn kamer en moest de maaltafels oefenen voor school, maar dat was heel saai. Ik dacht: waarom maken ze dat niet wat leuker? Toen heb ik mijn oefenkaartjes van school gepakt en heb ik er een spel mee bedacht. Ik testte de spelregels uit met mijn moeder. Na enkele weken heb ik mijn ouders gevraagd of we er geen echt spel van konden maken, om te geven aan mijn klasgenoten en om te verkopen”. Inmiddels zijn er 60.000 stuks verkocht. 

Wat ook het vermelden waard is, is dat Maxim 50 cent per verkocht spel doneert aan KiKa, Kinderen Kankervrij. Wat een held hè?

Het winprincipe van maXimaal is gebaseerd op geluk en niet op kennis. Zo hebben kinderen die iets minder sterk zijn in tafels of deelsommen evenveel kans om het spel te winnen. Ook al zo goed bedacht!

Jij kunt net als Maxim speelgoed ontwerpen. Jouw opdracht is iets specifieker, namelijk het ontwerpen van een Kinderboekenspel. Word jij of jullie klas een echte spellenmaker? Of misschien wel winnaar Speelgoed van het Jaar?

Maxim - MaXimaal
Scroll naar boven